Artykuły

Omlet biszkoptowy z malinami, miętą i serkiem mascarpone

Delikatny omlet biszkoptowy z nadzieniem z serka mascarpone i mięty z malinami. Lekko przypiekłam z jednej strony, ale nie zaważyło to na smaku, trzeba jednak pilnować, bo dosyć szybko się rumieni ciasto.

 Składniki na ciasto:

Składniki na farsz:

Wykonanie:

Ciasto: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i ewentualnie proszek do pieczenia ( niecałe pól łyżeczki), ubijamy do czasu połączenia się składników. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją odrobiną masła (można smażyć na oleju) i wykładamy masę biszkoptową. Smażymy na małym ogniu, aż zacznie skwierczeć i wtedy odwracamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilkę. 

Farsz: Serek mascarpone mieszamy z jogurtem malinowym. Listki tniemy na bardzo drobne i dodajemy do serka. Wszystko mieszamy. Na troszkę przestygniętego omleta wykładamy serek i na niego maliny (ilości wedle uznania). Omlet można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Śniadania i Kolacje
Opublikowano: poniedziałek, 08 wrzesień 2014 21:32
Magdalena
Odsłony: 3141