Artykuły

Tosty z szynką, serem i roszponką

W okresie zimowym brakuje Nam witamin i czekamy z utęsknieniem na pierwsze warzywa (te wiosenno-letnie, te zimowe jakoś nie mają smaku), a tymczasem można wykorzystać dostępne obecnie źródła witamin np. w roszponce:)

Roszponka jest cennym warzywem witaminizującym, zalecana zwłaszcza w okresie zimowo-wiosennym. Pobudza trawienie, wpływa również uspokajająco na system nerwowy. Zatem czas ją wypróbować:) Pierwsza propozycja to tosty na sobotnie śniadanko:)

Składniki:

Dodatki:

Wykonanie:

Jajka wbijamy do głębokiego talerza i rozbijamy widelcem razem z dodanym mlekiem i szczyptą soli, ja dodaję jeszcze przyprawę do pizzy i zapiekanek, bo bardzo mi tu pasuje. Kromki pieczywa maczamy w przygotowanych jajkach i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na rumiano z obu stron. Na tosta kładziemy ser  żółty, szynkę, ja dodałam jeszcze pomidorka i roszponkę. Podajemy na ciepło:) Smacznego.

Źródło inspiracji

Kategoria: Śniadania i Kolacje
Opublikowano: sobota, 11 luty 2012 14:15
Magdalena
Odsłony: 2822