Artykuły

Frittata z botwinką, fasolką szparagową i papryką

Szybki lekki obiad lub kolacja na ciepło z wykorzystaniem tego co znajdziemy w lodówce ;) Czyli tzw. czyszczenie lodówki lub modne ostatnio gotowanie zero waste ;) Zostało mi po łyżce fasolki i botwinki z wczorajszego obiadu, zatem dziś można je wykorzystać do frittaty. Często robię frittatę lub omlet jak nie mam czasu na obiad/kolację a chcę coś na ciepło albo gdy trzeba dokończyć końcówki z dnia poprzedniego ;) Proste, szybkie i smaczne :)

Składniki:

(na 1-2 porcje)

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wkładamy pokrojoną fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem i wlewamy do warzyw. Na wierzch wrzucamy botwinkę, kukurydzę, ewentualnie dodatkową paprykę. Smażymy na małym ogniu około 5 minut.  I teraz mamy do wyboru trzy opcje:

Zsuwamy frittatę na talerz lub serwujemy prosto z patelni. Smacznego:)

 Źródło: Przepis własny.

Kategoria: Śniadania i Kolacje
Opublikowano: piątek, 31 lipiec 2020 22:24
Magdalena
Odsłony: 2047