Artykuły

Pasta jajeczna ze szpinakiem

Prosta pasta na kanapki i nie tylko. Kilka składników i mamy ciekawe smarowidło np. do pieczywa. Smaczna i wyrazista, dzięki dodatkowi ostrej musztardy.

Składniki:

Wykonanie:

Jeśli używamy świeżego szpinaku, po umyciu wrzucamy go na patelnię z odrobiną masła lub oleju i mieszamy dopóki nie „zwiędnie”, następnie studzimy. Jeśli używamy mrożonego, rozmrażamy na patelni z odrobiną wody i podsmażamy do momentu odparowania nadmiaru wody lub wyjmujemy odpowiednio wcześniej z zamrażarki i postępujemy jak ze świeżym. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Jajka kroimy w kostkę. Do kielicha blendera wrzucamy jajka, ostudzony szpinak, majonez, musztardę i śmietanę i wszystko miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem lub do krakersów, paluchów, świeżych warzyw np. do słupków marchewki :) Smacznego :)

 

Źródło: Przepis własny.

Kategoria: Śniadania i Kolacje
Opublikowano: piątek, 24 kwiecień 2020 22:25
Magdalena
Odsłony: 2219