Artykuły

Jajka zapiekane ze śmietanką i masłem

Lekka kolacja lub śniadanko. Ja je zrobiłam na weekendowe śniadanie :) Zamiast jajecznicy czy jajek sadzonych można podać je w innej postaci :) Jeśli nie przetrzymamy za długo to uda się zrobić tak, by żółtko było na miękko :)

Składniki:

(4 porcje)

Wykonanie:

Śmietanę zagotowujemy. Do kokilek/ ramekinów wlewamy po 1 łyżce śmietanki, wbijamy po jednym jajku, doprawiamy solą i pieprzem, a na wierzchu układamy wiórki masła.

Ramekiny ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, wlewamy do niego wrzątek, tak aby woda sięgała do ½ ich wysokości. Zapiekamy ok 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 240 st. - żółtka powinny pozostać płynne. Jajka posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem, ewentualnie z ulubioną sałatką. Smacznego :)

Źródło: „Polska Wielkanoc” , Wydawnictwo Oleksiejuk

Kategoria: Śniadania i Kolacje
Opublikowano: wtorek, 12 luty 2019 21:27
Magdalena
Odsłony: 1973