Artykuły

Pasta z cukinii

 

Prosta pasta z cukinii, sprawdzi się do kanapek, świeżych bułeczek, do tacos /chipsów, grzanek, tostów, krakersów itp. Ja podałam z ciepłymi bułeczkami :) Przepis dostałam od siostry, oczywiście znaleziony gdzieś w Internecie, zrobiłam zgodnie z jej ostatnimi modyfikacjami, ale oczywiście możecie modyfikować / doprawiać wg własnych preferencji smakowych.

Składniki:

Wykonanie:

Cukinię kroimy w plasterki, układamy na blasze, polewamy oliwą, solą i pieprzem. Pieczemy do miękkości w temp. 180 st. Kilka minut.

Opcjonalnie można posypać ulubionymi ziołami (oregano, bazylia). Ja uwielbiam zioła, więc dodałam. Przekładamy do naczynia, blendujemy, dodajemy ząbek czosnku, odrobinę koperku, pokrojone suszone pomidory. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.  Można np. doprawić ostrzejszą papryką. Podajemy na przykład ze świeżym pieczywem. Smacznego :)

Kategoria: Śniadania i Kolacje
Opublikowano: poniedziałek, 08 październik 2018 19:31
Magdalena
Odsłony: 2079