Artykuły

Babka ziemniaczana z pieczarkami

Przepis na babkę w wersji tradycyjnej już wrzucałam, ale jak to ja lubię czasem coś urozmaicić;) Zrobiłam wersję z pieczarkami :) Nie żałowałam tych pieczarek, więc babka jest naprawdę pieczarkowa :) Wersja dla tych, co preferują jarską wersję :)

Składniki:

Wykonanie:

Obieramy ziemniaki, umyjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę również ścieramy. Ja użyłam malaksera do ziemniaków i cebuli. Przekładamy na sito i odstawiamy na chwilę, żeby ociekły. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w większe kawałki/ dużą kostkę.

Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, przyprawami, pieczarkami oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Masę przekładamy do natłuszczonej dużej formy do pieczenia baby. Posypujemy bułką tartą. Ja piekłam w keksówkach. Pieczemy ok. 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150ºC. Studzimy, najlepiej smakuje następnego dnia po podgrzaniu w plastrach na patelni :) Smacznego :)

Źródło: Moja wersja tej babki :)

Kategoria: Śniadania i Kolacje
Opublikowano: wtorek, 26 kwiecień 2016 21:39
Magdalena
Odsłony: 2763