Artykuły

Babka ziemniaczana

Ostatnio często u nas gości, ale nie miałam okazji jej tutaj wrzucić :) Jeśli nie mam ochoty smażyć placków ziemniaczanych to robię taką babkę.  Dla siebie robię w wersji bez kiełbasy, ale niektórzy nie uznają babki bez tego składnika ;) Najlepiej smakuje kolejnego dnia, odsmażana na patelni, wtedy tez bardzo dobrze się kroi :)

Składniki:

Wykonanie:

Obieramy ziemniaki, umyjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sito i odstawiamy na chwilę, żeby ociekły.

W tym czasie podsmażamy na patelni kiełbasę i cebulę pokrojone w kostkę. Ja nie smażyłam cebuli, ale starłam świeżą do ziemniaków (jak w plackach ziemniaczanych).

Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, przyprawami, podsmażoną kiełbasą oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Masę przekładamy do natłuszczonej dużej formy do pieczenia baby. Ja piekłam w keksówkach. Na wierzchu kładziemy plasterki boczku – stopniowo się roztapia dzięki czemu babka nie jest w środku sucha :)  Pieczemy ok. 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150ºC. Studzimy, najlepiej smakuje następnego dnia po podgrzaniu w plastrach na patelni :) Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Śniadania i Kolacje
Opublikowano: wtorek, 08 marzec 2016 23:13
Magdalena
Odsłony: 2588