Artykuły

Focaccia śniadaniowa

U mnie zdecydowanie nie śniadaniowa, zrobiłam na kolację :)  Żeby przygotować ją na śniadanie potrzeba  trochę czasu, dlatego zrobiłam ją na późniejszy posiłek. Pyszna :) Chrupiące ciasto i aromatyczne dodatki. Świetna na śniadanie czy kolację, pożywny posiłek na ciepło :)

Składniki:

(4-5 porcji)

Dodatki:

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Dodajemy suche drożdże, wodę i oliwę i wyrabiamy ciasto. Zagniatamy do momentu, aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie przykrywamy czystą ściereczką lub folią i odstawiamy na 45 minut lub do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i przekładamy na dużą, prostokątną blachę. Rozciągamy na całej powierzchni. Smarujemy oliwą, oprószamy lekko suszonym tymiankiem i połową mozzarelli.

Na powierzchni ciasta rozkładamy plastry pomidora, paski papryki, szynkę parmeńską, cienkie piórka cebuli. Na wierzch ostrożnie wybijamy jajka. Całość oprószamy solą i pieprzem i posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 25 minut lub do zarumienienia się całości. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią. Podajemy na ciepło lub na zimno jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Śniadania i Kolacje
Opublikowano: wtorek, 29 wrzesień 2015 22:47
Magdalena
Odsłony: 2663