Artykuły

Paluszki serowe

Bardzo wciągające paluszki z twarożkiem, idealna przekąska na spotkanie towarzyskie, można podawać z barszczem czerwonym lub po prostu zajadać same:)

Składniki:

 Posypka (wg uznania):

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce. Zagniatamy ciasto do chwili aż utworzy się kula. Może się okazać, że Wasz ser będzie rzadszy, wtedy dodajcie dodatkowo mąki, do chwili, aż z ciasta da się uformować jednolitą kulę i nie będzie się ona kleić do rąk. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok godzinę.

Po godzinie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni a ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok pół centymetra i wycinamy paluszki (ok 1,5 cm szerokości, długość według uznania). Paluszki wykładamy na podsypaną mąką blachę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami i solą. Pieczemy ok 15 - 20 minut ( do chwili lekkiego zarumienienia). Smacznego :)

 Źródło

Kategoria: Przekąski
Opublikowano: wtorek, 29 maj 2012 19:29
Magdalena
Odsłony: 2699