Artykuły

Kurczakowo-szpinakowe pierożki

Kolejny wariant moich ulubionych pierożków drożdżowych, tym razem z nadzieniem ze szpinaku i kurczaka. Pychota:)

Składniki na ciasto:

(z tego przepisu)

Nadzienie:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Do dużej miski wrzucamy przesianą mąkę, sól, oliwę, wodę, oregano i drożdże. Można wcześniej je rozpuścić w wodzie, ale nie jest to konieczne. Wszystko dokładnie mieszamy. I wyrabiamy ciasto na gładką masę, ale nie za długo. Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia, albo na czas przygotowania nadzienia.

Pieczonego kurczaka kroimy w kosteczkę. Jeśli dopiero przyrządzamy kurczaka, to można od razu pokroić w kostkę, podsmażyć i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.

Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy rozdrobniony czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pieczonego/smażonego kurczaka i dokładnie mieszamy. Nadzienie mamy gotowe, zatem zaczynamy lepienie pierożków. Ciasto wałkujemy na stolnicy dosyć cienko i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy nadzienie i zlepiamy pierożki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pierożki kładziemy na blaszce, przed samym pieczeniem, każdego pierożka smarujemy mlekiem. Pieczemy ok. 10-20 min, w zależności od piekarnika. Można podawać z dipami lub jako przegryzkę np. do sałatki.

Źródło: Ciasto sprawdzone stąd, a nadzienie to już moja inwencja:)

Kategoria: Przekąski
Opublikowano: czwartek, 10 maj 2012 20:15
Magdalena
Odsłony: 3836