Artykuły

Pieczone pierożki z fetą i ziemniakami

Odkąd odkryłam pieczone pierożki często goszczą u mnie w domu. Sprawdzone drożdżowe z kurczakiem, fetą i w innych modyfikacjach nadzieniowych na razie nie mają konkurencji:) Ale oczywiście nie zamykam się na inne, stąd też tym razem wypróbowałam te oto pierożki, z nadzieniem ziemniaczano serowym :) Tym razem ciasto nie drożdżowe. W oryginale to były duże pierogi, ale ja jednak preferuję takie małe przekąski:) Bardzo dobre, chociaż z kurczakowymi jak dla mnie przegrywają;)

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz:

Dodatkowo:

Wykonanie:

Mąkę siekamy z masłem szerokim nożem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i odstawiamy.

Po wyjęciu ciasta rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm. Wycinamy z niego koła, ja robiłam mniejsze pierożki, więc kółka robiłam szklanką. Wypełniamy farszem. Układamy pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni – ja piekłam krócej, ten czas podany jest dla dużych pierogów, mniejsze upieką się szybciej:) Można jeść na ciepło i na zimno.

 

Źródło

Kategoria: Przekąski
Opublikowano: niedziela, 19 luty 2012 20:33
Magdalena
Odsłony: 2779