Artykuły

Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem

A jeśli szukacie jakiegoś ciekawego pomysłu na nadziewane jajka wielkanocne to może skusi Was ta propozycja :) Jajka nadziewane cukinią i żółtym serem. Proste i szybkie. 

Składniki:

Sos:

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Cebulę siekamy w kosteczkę, solimy i szklimy na patelni na maśle z oliwą. Ja zamiast cebuli wrzuciłam 2 przeciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy startą na tarce nieobraną cukinię oraz tymianek i smażymy co chwilę mieszając przez ok. 5 minut, aż cukinia zmięknie, odparuje, ale będzie jeszcze zielona. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zdejmujemy z patelni, studzimy, doprawiamy solą i pieprzem.

Ugotowane jajka obieramy, kroimy na połówki. Żółtka wykładamy na talerz i rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukinię, ser żółty i mieszamy. Nakładamy do wgłębień w białkach i układamy na półmisku. Dekorujemy sosem oraz natką. Ja posypałam jeszcze żółtym serem. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Przekąski
Opublikowano: piątek, 26 marzec 2021 10:47
Magdalena
Odsłony: 1135