Artykuły

Przekąski ptysiowe ze szpinakiem

Proste i smaczne przekąski z ciasta ptysiowego, z nadzieniem twarożkowo-serowym z sosem czosnkowym. Jeśli lubicie ciasto ptysiowe i szpinak z pewnością przypadną Wam do gustu.

Składniki:

Ciasto:

Farsz:

Dip czosnkowy

Wykonanie:

Ciasto: Wodę i masło zagotowujemy w rondelku. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęste ciasto, odchodzące od brzegów garnka. Studzimy. Do zimnej masy dodawajmy kolejno jaja i miksujemy na najwyższych obrotach.

Formę do muffinek lekko natłuszczamy i obsypujemy mąką. Nakładamy kolejno porcję do 1/4 wysokości formy (ciasto szybko wyrośnie do góry). Nastawiamy piekarnik do 220 stopni C i pieczemy przez 8 min, a potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy przez ok 15 min. Studzimy.

Farsz: Na patelnię wrzucamy łyżkę masła i szpinak. Smażymy szpinak, aż do momentu zredukowania wody na patelni. Czosnek wyciskamy przez prasę i dodajemy do szpinaku. Solimy do smaku. Dodajemy 200 g. sera białego półtłustego i lekko ze smażymy. Zostawiamy do wystudzenia.

Na każdą ptysiową babeczkę nakładamy łyżkę farszu i oblewamy dipem czosnkowym. Podajemy od razu. Ja podawałam jako przekąskę, sos podałam więc osobno :) Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Przekąski
Opublikowano: wtorek, 15 wrzesień 2015 22:09
Magdalena
Odsłony: 2892