Artykuły

Mrożona kawa rumowo-śmietankowa

Szybka mrożona kawa, w sam raz w takie ciepłe dni. Mój wariant jest jeszcze szybszy, gdyż użyłam kawy rozpuszczalnej. Z uwagi na zawartość alkoholu polecam na leniwe popołudnie:)

Składniki:

(na 1 porcję)

Wykonanie:

Zaparzamy kawę sypaną bądź rozpuszczalną, zalewając gorącą wodą. Zostawiamy, by lekko przestygła ( w przypadku sypanej, by zdążyła się zaparzyć).  

Zimne mleko wlewamy do połowy szklanki, w której będziemy podawać kawę. Dolewamy rum i dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy dosłodzić to dodajemy miodu lub cukru, jeśli nie lubimy za słodkiej to pomijamy, bo lody są słodziutkie:)

Zaparzoną kawę przelewamy do mleka (nie do pełna, zostawiamy miejsce na lody;)) i na wierzch dokładamy 2 kulki lodów. Podajemy od razu  przyprószamy cynamonem, kakao lub czekoladą w proszku. Smacznego:)

Źródło: Blog skutecznie.tv

Kategoria: Napoje, Koktajle, Kawy, Herbaty
Opublikowano: piątek, 02 sierpień 2013 17:00
Magdalena
Odsłony: 2842