Artykuły

Lemoniada arbuzowa

Ostatnio towarzyszą nam iście hiszpańskie upały :) Najlepszym sposobem na orzeźwienie w takie dni są lemoniady. Ta lemoniada jest przepyszna, orzeźwiająca i aromatyczna, rewelacja :)

Składniki:

Wykonanie:

Arbuza obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Następnie kroimy w większą kostkę. Do naczynia z kawałkami arbuza dodajemy około 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Wsypujemy też do 100 gramów drobnego cukru. Zamiast cukru można użyć miodu lub syropu klonowego (do 4 łyżek). Dobrze sprawdzi się też stewia w proszku w ilości do dwóch łyżek

Arbuza wraz z dodatkami miksujemy na gładko np. w kielichu blendera a następnie przecedzamy całość przez grube sitko, by pozbyć się resztek pestek. Dolewamy minimum 500 ml zimnej wody. Całość mieszamy i sprawdzamy smak lemoniady. Jeśli jest za mocna, to dodajemy więcej wody. Lemoniadę z arbuza rozlewamy do szklanek. Do każdej porcji dodajemy po kilka kostek lodu oraz listki mięty i plasterki cytryny.  Lemoniadę podajemy mocno schłodzoną, taka smakuje najlepiej :) Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Napoje, Koktajle, Kawy, Herbaty
Opublikowano: środa, 07 lipiec 2021 10:12
Magdalena
Odsłony: 1060