Artykuły
Czekolada po meksykańsku
Za oknem chłodne i mroźne temperatury, marzymy, by po przyjściu do domu rozgrzał nas jakiś gorący napój. A co powiecie na pyszną, gorąca czekoladę ? :) Jak zobaczyłam przepis to pomyślałam, że skoro po meksykańsku to pewnie na pikantnie np. z chili, ale nie tym razem. Koniecznie ją wypróbujcie, zwłaszcza jeśli lubicie czekoladę na gorąco, pyszna czekolada z cynamonem :) Rewelacja, nie tylko rozgrzeje ale i poprawi nastrój :)

Składniki:
(na 1 porcję)
- szklanka mleka
- 4 łyżeczki jasnobrązowego cukru
- odrobina cynamonu
- szczypta soli
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
- ekstrakt waniliowy
Wykonanie:
Łączymy szklankę mleka, 4 łyżeczki jasnobrązowego cukru, odrobinę cynamonu i pół szczypty soli. Gotujemy mieszając, a gdy cukier się rozpuści, dorzucamy pół tabliczki gorzkiej czekolady w kawałkach. Dalej podgrzewamy, tak by nie było żadnych grudek. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kilka kropel naturalnego ekstraktu waniliowego. Wszystko ubijamy trzepaczką, by napój był puszysty. Gorącą czekoladę podajemy z laską cynamonu. Smacznego :)



- Szczegóły
- Kategoria: Napoje, Koktajle, Kawy, Herbaty
- Opublikowano: środa, 20 styczeń 2016 21:21
- Magdalena
- Odsłony: 2403
