Artykuły

Sałatka z selera naciowego z kiszonym ogórkiem

Kolejna wypróbowana sałatka z selerem naciowym. Bardzo smaczna, proponuję zmniejszyć ilość soli, moim zdaniem była troszkę za słona. Smaki zrównoważone, a seler tym razem delikatnie tylko chrupiący. Warta wypróbowania.

Składniki:

Wykonanie:

Selera myjemy, kroimy w plasterki i solimy (proponuję pół łyżeczki). Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone i paprykę konserwową odsączamy z zalewy (na ręczniku papierowym ) i kroimy w kostkę. Ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach.

Gdy seler puści sok odcedzamy go na sitku, łączymy z pozostałymi składnikami, pieprzymy (soli już  nie dajemy, bo seler jest słony) i mieszamy z majonezem. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce ok. 2 godzin. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Sałatki
Opublikowano: sobota, 28 grudzień 2013 12:12
Magdalena
Odsłony: 4271