Artykuły

Sałatka ogórkowa z koperkiem i kaparami

Lekka i orzeźwiająca sałatka, dzięki kaparom i cytrynie kwaskowata, przynajmniej moje kapary były w mocnej zalewie octowej:) Jak ktoś lubi kapary, to taka sałatka przypadnie mu do gustu. Mi smakowała, ale nie jest specjalnie powalająca:)

Składniki:

(4 porcje)

Wykonanie:

Sałatę oczyszczamy z zewnętrznych liści i opłukujemy pod bieżącą wodą. Kroić na 4 części i jeszcze raz opłukujemy, rozdzielamy na cząstki i osuszamy na ściereczce. Ja kroiłam w mniejsze kawałki, bo miałam większą sałatę. Ogórka szorujemy, kroimy na cieniutkie plasterki np. za pomocą obieraczki do warzyw. Sałatę układamy na talerzach, przekładając ją ogórkiem, oprószamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Czosnek drobno siekamy na desce, solimy, rozcieramy końcem noża, mieszamy z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i dodajemy do sałatki. Posypujemy koperkiem, kaparami, skrapiamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Sałatki
Opublikowano: wtorek, 18 czerwiec 2013 18:57
Magdalena
Odsłony: 2691