Artykuły

Sałatka brokułowa z fetą w sosie czosnkowym

Uwielbiam brokuły, a ich połączenie z fetą, płatkami migdałowymi i sosem czosnkowym okazało się strzałem w dziesiątkę:) Odkąd spróbowałam tej sałatki często ją robię jako dodatek do kurczaka lub po prostu samą. Dla mnie rewelacyjna:)

Składniki:

 Wykonanie:

Brokuł gotujemy w wodzie bez przykrywki. Uważajmy, aby go nie rozgotować. Ma być jędrny i zielony. Migdały prażymy na suchej patelni. Ser feta kroimy w kostkę. Ugotowanego i ostudzonego brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. W misce układamy na przemian fetę i brokuła, ostatnią warstwą ma być ser feta. Przygotowujemy sos Czosnowy, czyli do naszego jogurtu dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy do smaku. Najlepiej troszkę poczekać by smaki się przegryzły;) Sałatkę zalewamy sosem czosnkowym i posypujemy uprażonymi i przestudzonymi płatkami migdałów. Wkładamy na pół godziny do lodówki, chyba, że już jesteśmy bardzo głodni, to podajemy od razuJ Ja podaję najczęściej do kurczaka np. do tego :)

Źródło

Kategoria: Sałatki
Opublikowano: wtorek, 10 styczeń 2012 20:24
Magdalena
Odsłony: 4813