Artykuły

Sałatka z kurczakiem, burakiem i parmezanem

Ostatnio dosyć często robię sałatki z buraczkiem, zazwyczaj gotuję kilka do obiadu, odkładam 1-2 szt. i na przykład kolejnego dnia, lub na kolację przygotowuję jakąś lekką sałatkę. Ta jest bardzo smaczna, z kurczakiem i wyrazistym parmezanem.

Składniki:

(na 2 porcje)

Sos:

Wykonanie:

Kroimy buraka w ćwierć plasterki. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy z błon, następnie kroimy w kostkę. Pokrojoną pierś umieszczamy w misce, zalewamy dwiema łyżkami oliwy, oprószamy przyprawą i dokładnie mieszamy, po czym wkładamy na co najmniej 30min do lodówki, do zamarynowania.Po zamarynowaniu, kurczaka smażymy, najlepiej na patelni grillowej, przez około 12-14min. bez przykrycia.

 Z odmierzonej ilości oliwy, soku z cytryny i miodu przygotowujemy sos do polania po sałatce.

Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, nakładamy na talerze najpierw sałatę, potem plastry buraka, następnie usmażonego kurczaka i kukurydzę, całość obsypujemy startym lub pokrojonym w plastry parmezanem i skrapiamy sosem cytrynowo – miodowym. Smacznego :)

Źródło inspiracji

Kategoria: Sałatki
Opublikowano: poniedziałek, 25 maj 2020 14:50
Magdalena
Odsłony: 1801