Artykuły
Kolorowa surówka z czerwonej i białej kapusty
Nie przepadam za sałatkami na słodko, z dodatkiem ananasów i innych owoców, tutaj też się zastanawiałam jak może smakować surówka z rodzynkami i morelami. Byłam nastawiona sceptycznie, ale korciło mnie, by jej spróbować i zaryzykowałam. Szczerze powiedziawszy, aż się zdziwiłam, bo jednak mi smakowała, mimo, że na słodko ;)
Składniki:
- 200g kapusty białej
- 200g kapusty czerwonej
- 50g rodzynek
- 50g suszonych moreli
- natka pietruszki
- koperek
- ząbek czosnku
- łyżeczka cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy. Morele drobno kroimy.
Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek, drobno pokrojoną pietruszkę oraz koperek. Powoli wlewamy oliwę, cały czas mieszając. Kapustę mieszamy z sosem, rodzynkami i morelami. Odstawiamy na pół godziny. Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielnie :) Smacznego :)

- Szczegóły
- Kategoria: Dodatki obiadowe
- Opublikowano: piątek, 14 listopad 2014 18:18
- Magdalena
- Odsłony: 2694
