Mus nektarynkowy z nutą kawową

Delikatny mus nektarynkowy z puszystym kremem śmietankowym i kawowym. Rozpusta :) 

Składniki:

(na 2 porcje)

Do dekoracji:

Wykonanie:

Śmietanka i mascarpone powinny być schłodzone. Nektarynki myjemy, osuszamy, pozbywamy się pestek i miksujemy na mus. Moje były bardzo słodkie, więc już nie słodziłam, jeśli macie kwaśniejsze można dosłodzić do smaku.

Śmietankę kremówkę i mascarpone miksujemy z łyżką cukru pudru na puszysty krem. Miksujemy od razu nie ma potrzeby osobno ubijać kremówki, a potem dodawać serek. Jeśli uznajecie, że jest za mało słodkie można dodać więcej cukru.

Dzielimy na dwie porcje. Do jednej dodajemy rozpuszczoną kawę, dokładnie mieszamy – dosładzając ewentualnie do smaku.

Do pucharków nakładamy pierwszą warstwę musu, następnie krem śmietankowy, kolejna warstwa musu i na wierzch krem kawowy. Kremy są cięższe od musu, jeśli chcecie ładne warstwy, krem należałoby nakładać za pomocą woreczka i tylek. Dekorujemy plasterkami nektarynek, migdałami i czekoladą. Smacznego :)

Źródło: Eksperyment własny :)

Kategoria: Desery
Opublikowano: środa, 01 październik 2014 20:45
Magdalena
Odsłony: 3497