Deser malinowo-śmietankowy

Pyszny deser z malinami, oczywiście teraz można korzystać tylko z mrożonych. Wykorzystałam sprawdzony już przepis na frużelinę malinową. Pyszny smak malin wczesną wiosną:)

Składniki:

Warstwa malinowa:

Warstwa śmietankowa:

Wykonanie:

Warstwa malinowa: W małym garnuszku mieszamy maliny z cukrem. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę, wodę z mąką, mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Połowę przecieramy przez sitko (pestki wyrzucam) łączymy z resztą malinowego sosu.

Rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną sosu z owoców, by nie była tak gęsta). Schładzamy, by sos owocowy zgęstniał. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Mascarpone i frużelinę umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę. 

Warstwa śmietankowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier do smaku.

Warstwy umieszczamy zamiennie w pucharkach i dowolnie dekorujemy. Smacznego:)

Źródło: Eksperyment własny :)

Kategoria: Desery
Opublikowano: wtorek, 08 kwiecień 2014 19:10
Magdalena
Odsłony: 2520