Śliwki po królewsku

Deser na chłodne jesienne wieczory:) Aromatyczne śliwki mocno nasączone brandy:) Zmodyfikowałam przepis pomijając dodatkowe bakalie, u mnie były tylko orzechy włoskie. Szybko i smacznie:)

Składniki:

(na 2 porcje)

Wykonanie:

Umyte śliwki wycieramy, usuwamy pestki, układamy w salaterce i zalewamy alkoholem. Szczelnie przykrywamy aluminiową folią i wstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Drobno posiekane bakalie (u mnie tylko orzechy) mieszamy z rodzynkami. Nasiąknięte alkoholem śliwki kroimy w cienkie plasterki, rozkładamy w szklanych pucharkach, posypujemy bakaliami, zalewamy alkoholem, w którym się śliwki moczyły i ponownie stawiamy w chłodnym miejscu. Przed podaniem przybieramy ubitą śmietaną. Smacznego:)

Źródło: „365 obiadów na polskim stole, na co dzień i od święta” Wydawnictwo Publicat

Kategoria: Desery
Opublikowano: czwartek, 19 wrzesień 2013 19:50
Magdalena
Odsłony: 2541