Gruszki w sosie imbirowo-waniliowym z mascarpone

Wszystkie desery z serkiem mascarpone są pyszne, delikatne i aksamitne. Ten dodatkowo w połączeniu z gruszkami w sosie imbirowo-waniliowym :) Pyszne:)

Składniki:

Wykonanie:

Gruszki obieramy, odkrawamy gniazda nasienne, płukamy i kroimy w plastry. Imbir  obieramy i kroimy w drobną kostkę. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy nasionka. Ja akurat nie miałam laski, wiec użyłam domowego cukru z wanilią. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej miód (mniej, jeśli dajemy cukier), imbir i wanilię (jw.)

Do syropu wrzucamy gruszki  i gotujemy je do miękkości na małym ogniu, na koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowe gruszki wyjmujemy z syropu i studzimy. Syrop cedzimy, tak aby usunąć kawałki imbiru i laskę wanilii. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i dolewamy do syropu z gruszek, tak aby się zagęścił. Powstaje Nam coś w rodzaju  rzadkiego kisielu. Gruszki i sos studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy z serkiem. W pucharkach układamy warstwami  gruszki i serek i na koniec polewamy sosem. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Desery
Opublikowano: poniedziałek, 30 kwiecień 2012 23:59
Magdalena
Odsłony: 2295