Pyszny deser na ciepło z aromatycznymi śliwkami i nutą migdałów :) Uwielbiam owoce pod kruszonką, często przygotowuję taki deser z sezonowymi owocami. Szybkie, proste do przygotowania a jak pyszne :) Można podać z lodami :)

Składniki:
(na 5 kokilek o średnicy 9 cm)
Kruszonka:
Wykonanie:
Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Mieszamy z mąką ziemniaczaną, cynamonem i cukrem. Jeżeli śliwki są trochę kwaśne, dosypujemy więcej cukru.
Kruszonka: Masło roztapiamy, studzimy. Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, płatki owsiane, bardzo drobniutko posiekane migdały (mogą być płatki migdałowe) i miód. Dolewamy ostudzone masło i wszystko dokładnie łączymy.
Kokilki wypełniamy śliwkami, a wierzch posypujemy grubą warstwą kruszonki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na około 25 minut. Smacznego :)
