Lody inkowo-chałwowe

Uwielbiam chałwę, skusiłam się więc na te lody :) Są pyszne, chociaż dosyć słodkie. Zmniejszyłabym następnym razem ilość mleka skondensowanego tzn. dałabym pół na pół z mlekiem niesłodzonym. Deser na upalne dni :) Warto wypróbować.

Składniki:

Wykonanie:

Zagotowujemy 250 ml mleka i zalewamy nim 2 torebki kawy zbożowej. Studzimy. Do misy miksera wlewamy 125 ml mleka 3,2%, 400 gram mleka skondensowanego, 300 ml śmietanki 36%, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę syropu waniliowego oraz ostudzoną kawę. Wszystko miksujemy minimum 15 minut. Następnie tę masę należy na kilka godzin włożyć do lodówki. Po tym czasie dodajemy do niej pokruszoną chałwę i miksujemy jeszcze około 5 minut. Wstawiamy na noc do zamrażarki i następnego dnia nasze lody będą gotowe. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Desery
Opublikowano: wtorek, 30 lipiec 2019 11:46
Magdalena
Odsłony: 2652