Szybki, galaretkowy deser. Ekspresowa propozycja na letni smakołyk. Zawsze warto mieć jakieś galaretki w domu, a w sezonie letnim owoców nie brakuje, i tyle wystarczy :) Lekko, bez wyrzutów sumienia :)
Składniki:
(na 6 pucharków)
Wykonanie:
Rozpuszczamy galaretkę cytrynową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w mniejsze kawałki. Czereśnie myjemy i usuwamy pestki. Czereśnie wrzucamy do salaterek i zalewamy chłodną galaretką. Wstawiamy do lodówki do szybszego zastygnięcia. Galaretkę niebieską rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Gdy galaretka cytrynowa jest zastygnięta nakładamy do pucharków kawałki truskawek, a następnie zalewamy galaretką i znów wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Dekorujemy bitą śmietaną, dekorujemy owocami i podajemy. Ja wykorzystałam krem truskawkowy, który został mi z innego deseru. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny