Lubię owoce pod kruszonką, zwłaszcza sezonowe :) Przygotowuje się je bardzo szybko, a są naprawdę pyszne. Akurat miałam gruszki pod ręką, więc postanowiłam zrobić crumble z gruszkami. Pyszna kruszonka i soczyste owoce, gruszki miałam dosyć słodkie, więc deser był słodki, z kwaskowatymi owocami smakuje jeszcze lepiej, można gruszki polać sokiem z cytryny.

Składniki:
(na 4 porcje)
Wykonanie:
Owoce myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki. Jeśli słodzimy to zasypujemy cukrem, jeśli gruszki są słodkie polewamy je odrobiną soku z cytryny, posypujemy przyprawami i delikatnie mieszamy. Rozkładamy je do 4 małych naczynek do zapiekania (ewentualnie do jednego dużego) – Mi wyszło 4 małe tartaletki i 2 odrobinę większe.
Przygotowujemy kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami. Gruszki posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni. Podajemy z dodatkiem serka mascarpone, lodów lub bitej śmietany. Smacznego :)

Źródło: Eksperyment własny :)