Coconut ice - Krajanka kokosowa

Właściwie nie wiem czy uznać to za pralinkę, deser czy ciasteczko bez pieczenia, a może rodzaj krówki? Najbardziej zbliżone wg mnie są do krówek, bardzo słodkie i mięciutkie. Można takie małe słodkości przygotować w ramach upominku:) Są bardzo proste i szybkie do przygotowania:)

Składniki na ok. 30 kostek:

Wykonanie:

Przygotowujemy niewielką foremkę ok. 15 x 15 cm (lub keksówkę albo plastikowy pojemnik) delikatnie natłuszczamy  ją olejem i wykładamy papierem do pieczenia.  Składniki dzielimy na polowę.

Do dużej miski wlewamy połowę mleka skondensowanego i dodajemy 125 g cukru pudru, dokładnie mieszamy i dosypujemy 90 g wiórków kokosowych. Masę można zagnieść ręką, powinna mieć konsystencję kruchego ciasta. Pierwszą warstwę rozprowadzamy w pojemniku, wyrównujemy. Pozostałe mleko i cukier mieszamy w misce, dodajemy barwnik i mieszamy, aż masa będzie miała jednolity różowy kolor. Dosypujemy resztę wiórków i zagniatamy. Gotową masę wykładamy na białą warstwę i wyrównujemy. Całość powinna mieć ok. 2,5 – 3 cm wysokości.

Coconut ice wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Kroimy ostrym nożem na kwadraty 2,5 x 2,5 cm. Ja kroiłam w kwadraciki i prostokąty, jak mi wyszło;) Przechowujemy do 10 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Pralinki, Trufelki, Czekoladki
Opublikowano: piątek, 14 luty 2014 21:04
Magdalena
Odsłony: 2395