Śnieżne trufle

Pyszne trufelki, delikatne, bardzo szybko się je przygotowuje. Ze względu na nazwę idealna pora na ich przygotowanie, chociaż ja je częściej robię latem, gdyż w upałach muszę rezygnować z czekolady, a one wtedy się idealnie sprawdzają:)

Składniki:

(na 15 - 20 kuleczek)

Wykonanie:

Roztapiamy połowę masła na patelni, wsypujemy wiórki i zezłacamy. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Pozostałe masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem, masłem orzechowym i aromatem waniliowym. Ucierając dodajemy wiórki kokosowe oraz dosypujemy mleko w proszku. Odrywamy kawałki masy i formujemy z nich kuleczki (jeśli kulka klei się do rąk dodajemy więcej mleka w proszku, jeśli się kruszy, więcej masła). Układamy kulki na talerzu. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem otaczamy w cukrze pudrze. Ja obtaczałam w mleku w proszku zaraz po formowaniu w kuleczki. Dzięki temu nie są za słodkie:) Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Pralinki, Trufelki, Czekoladki
Opublikowano: środa, 09 styczeń 2013 17:12
Magdalena
Odsłony: 2730