Pastylki miętowe w czekoladzie

Dla mnie boskie:) W smaku przypominają znane smakoszom czekoladki AF;) Moje troszkę innej grubości, ale smak bardzo podobny:) Słodkie, bardzo wciągające, intensywnie miętowe, słodycz przełamana gorzką czekoladą. Idealna kompozycja:) Polecam:)


Składniki (na ok. 30 pastylek):

Wykonanie:

Z cukru odsypujemy 1 łyżkę, resztę wsypujemy do miski, dodajemy białko, sok z cytryny i krople miętowe, zagniatamy na elastyczną, plastyczną masę. Rozwałkowujemy podsypując odłożonym cukrem na grubość ok. 1/2 cm, wykrawamy kieliszkiem krążki. Odstawiamy do przesuszenia na 2-3 godziny.


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Miętowe krążki zanurzamy w czekoladzie, wyjmujemy za pomocą widelca i odkładamy na folię aluminiową. Odstawiamy na kilka godzin. Przechowujemy w lodówce, w szczelnym pudełku każdą warstwę przekładając papierem śniadaniowym. Smacznego:)

Źródło

 

Kategoria: Pralinki, Trufelki, Czekoladki
Opublikowano: sobota, 20 październik 2012 15:03
Magdalena
Odsłony: 4303