Trufle orzechowe z Baileys

Jak już zrobiłam tego baileys’a to trzeba go wykorzystać. Kolejne słodkości z jego wykorzystaniem to trufle orzechowe:) Bardzo dobre, szybko się przygotowuje i nie wymagają wielu składników. Mocno alkoholowe, więc z pewnością nie dla dzieci.

Składniki:

Wykonanie:

Wafelki kruszymy i mieszamy z orzechami, cukrem i kakao. Do suchych składników dolewamy ok. 12 łyżek likieru i odstawiamy na ok. godzinę. Moja masa byłą idealna do lepienia, ale gdyby masa była za sucha wystarczy dolać więcej likieru. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w posypce, u mnie były to orzechy. Są gotowe do spożycia od razu. Można, chociaż nie trzeba przechowywać w lodówce. Moje były w lodówce, ale nie stwardniały. Były w sam raz:) Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Pralinki, Trufelki, Czekoladki
Opublikowano: sobota, 02 czerwiec 2012 14:06
Magdalena
Odsłony: 2240