Czekoladowe choinki świąteczne

W ramach dekoracji świątecznych, ale jak najbardziej jadalnych i rzeczywiście pysznych zrobiłam czekoladowe choinki z bakaliami. Pomysł zaczerpnęłam z programu Kawa czy herbata. Bardzo szybkie, estetyczne i smaczne:)

Podaję moje proporcje:) Wszystko zależy ile choinek i jakiej wielkości chcecie zrobić. Mi wystarczyło na trzy średnie choineczki i kilka malutkich:)

Składniki:

Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy bakalie. Na papierze do pieczenia tworzymy kółka rożnej wielkości, tj. nasze warstwy choinek, ilość i wielkość zależy od Was. Zostawiamy troszkę masy na później. Nasze placuszki wstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła i stwardniała. Po wyjęciu stawiamy największe kółko jako podstawę, na to odrobinę naszej czekoladowej masy jako łącznik, na to kolejne kółeczko i tak dalej, aż dojdziemy do czubka :)

Jak nam zostanie masy czekoladowej, to można zrobić mini choinki, czyli pojedyncze placuszki;)

Nasze choinki posypujemy cukrem pudrem i mamy piękną świąteczną choinkę oprószoną śniegiem;) Którego w tym roku zabrakło na Święta:) Choinki można postawić na wigilijnym stole, pod choinką lub od razu zjeść:) Wszystko zależy, jaka temperatura panuje w domu, u mnie się nie roztopiła:) Smacznego:)

Źródło: Program „Kawa czy herbata”, jeden z przedświątecznych

 

 

 

 

Kategoria: Pralinki, Trufelki, Czekoladki
Opublikowano: piątek, 23 grudzień 2011 14:37
Magdalena
Odsłony: 2703