Trufelki orientalne

Uwielbiam mleko w proszku, może dlatego, że w dzieciństwie najlepsze smakołyki zawsze były niego robione. W związku z powyższym, jak tylko widzę, że w przepisie jest ten składnik, mam pewność, że na pewno smak mnie zadowoli, o ile nie zachwyci;) Nie myliłam się, są pyszne, o cynamonowym aromacie, po prostu pychota:)

Składniki:

Dodatkowo

Wykonanie:

Masło umieszczamy wraz z cukrem w rondelku, na wolnym ogniu, mieszając doprowadzamy do skarmelizowania cukru. Dodajemy cynamon, wanilię (cukier oraz ekstrakt) oraz wodę (reakcja będzie gwałtowna, dlatego cały czas mieszamy). Dalej podgrzewamy, mieszając do połączenia składników po czym odstawiamy do ostudzenia.
Do miski przesiewamy mleko w proszku, zalewamy masą i dokładnie miksujemy. Powinno się schłodzić masę w lodówce minimum 3 godziny, ale ja miałam na tyle gęstą, że od razu lepiłam kuleczki i nie miałam z tym najmniejszego problemu. Ale to ocenicie po konsystencji, jeśli za rzadka możecie dodać więcej mleka w proszku i schłodzić, jeśli jest gęsta można od razu formować kuleczki. Ja robiłam z powyższych proporcji, już kilka razy i chłodzić nie muszę;) Jeśli chcemy kuleczki z niespodzianką wciskamy migdała bądź inne bakalie do środka, a następnie obtaczamy w posiekanych pistacjach lub innej ulubionej posypce. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego:)

Źródło

Kategoria: Pralinki, Trufelki, Czekoladki
Opublikowano: piątek, 11 listopad 2011 00:42
Magdalena
Odsłony: 3952