Czekoladki z nadzieniem truskawkowym

Pyszne czekoladki z aromatycznym nadzieniem truskawkowym. Ja wykorzystałam teraz mrożone truskawki. Takie czekoladki idealnie sprawdzą się na słodki upominek :)

Składniki:

Wykonanie:

Truskawki miksujemy (blendujemy) na mus. Mrożone, wcześniej rozmrozić. Przelewamy do rondelka, dodajemy cukier do smaku (ilość uzależniona od kwaśności truskawek). Dodajemy alkohol. Podgotowujemy na małym ogniu, aż woda odparuje i zrobi się gęsty przecier. Studzimy.

Białą czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy przestudzone truskawki. Mieszamy. Schładzamy do momentu, aż nadzienie zgęstnieje i będzie zimne (masa powinna zgęstnieć na tyle, by dała się swobodnie nakładać do czekoladek).

Gorzką lub mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy, tak by zgęstniała i nie spływała po ściankach. Pędzelkiem dokładnie wykładamy dno i ścianki wgłębień silikonowej foremki na czekoladki. Warstwa nałożonej czekolady powinna być dość gruba, by ścianki czekoladek nie popękały przy wyjmowaniu z foremki. Ja nakładam jedną warstwę, wkładam do lodówki aby zastygła i powtarzam czynność.

Zastygnięte wierzchy czekoladek wypełniamy nadzieniem, tak by zostało odrobinę miejsca na spodnią warstwę czekolady. Resztę czekolady gorzkiej/mlecznej ponownie podgrzewamy w kąpieli wodnej (jeśli zdążyła zbytnio zastygnąć) i zalewamy nią spody czekoladek. Odstawiamy do schłodzenia. Zastygnięte czekoladki delikatnie wyjmujemy z foremki. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Pralinki, Trufelki, Czekoladki
Opublikowano: czwartek, 15 luty 2018 20:38
Magdalena
Odsłony: 2314