Słodkie karmelowe kuleczki

Na Dzień Kobiet możemy sobie przygotować takie słodkie pyszności. Jako wielbicielka mleka w proszku wiedziałam, że będą pyszne, nie mogłam się im oprzeć. Smak karmelu jest wyczuwalny, dodaje im charakterystycznego smaku. Dla mnie pycha :)

Składniki:

(na około 25 kulek)

Wykonanie:

Cukier wsypujemy do grubego rondelka, karmelizujemy(rozpuszczamy go na średnim ogniu, aż będzie płynny i zrobi się brązowy). Musimy uważać, żeby go nie przypalić.

W drugim garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z palnika, mieszamy z wodą, ewentualnie podgrzewamy tylko do rozpuszczenia się masła.

Do karmelu w garnku dodajemy cynamon i cukier waniliowy, wodę z masłem. W tym momencie należy bardzo uważać, bo mieszania w garnku zacznie strzelać i kipieć - karmel stwardnieje. Trzeba go pogotować, by się znowu rozpuścił. Kończymy gotowanie, gdy w garnku będzie ciemnobrązowy płyn o przyjemnym karmelowym zapachu. Studzimy.

Wsypujemy mleko w proszku i miksujemy, odstawiamy do stężenia na kilka godzin. Lepimy z masy kulki o średnicy około 3 cm, każdą obtaczamy w wiórkach kokosowych (ja obtaczałam w granulowanym mleku w proszku), w środek wciskamy orzeszek (ja pominęłam). Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Pralinki, Trufelki, Czekoladki
Opublikowano: niedziela, 08 marzec 2015 11:17
Magdalena
Odsłony: 2296