Gingerbread people (Piernikowe ludziki)

Pierniczki w kształcie ludzików, a raczej „ciastków” ze Shreka:)  Kolejne pierniczki, które upiekłam do świątecznych paczuszek.Składniki:

(na ok 70 sztuk)

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawami i odstawiamy. Pozostałe składniki (oprócz jajka) wrzucamy do garnuszka, podgrzewamy i rozpuszczamy. Suche składniki mieszamy z rozpuszczonymi, na końcu dodając jajko, dobrze mieszamy. Ciasto zawijamy w folię, rozpłaszczamy i wkładamy do lodówki na 3 godziny.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy (sporo rośnie w piekarniku), wycinamy kształty, kładziemy na oprószoną mąką blachę. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 10 - 12 minut, w zależności od wielkości foremki. Studzimy, dekorujemy lukrem (1 białko roztarte z około 2,5-3 szklankami cukru pudru - lukier musi być na tyle gęsty, by się nie rozlewał podczas nakładania wzorków). Przechowujemy do 2 tygodni w zamkniętej puszce. Smacznego :)

Takie mniej zadowolone "ciastka";)

Źródło

 

Kategoria: Pierniki i Pierniczki
Opublikowano: poniedziałek, 24 grudzień 2012 17:05
Magdalena
Odsłony: 5113