Pierniczki Katarzynki

Tradycyjne pierniczki Katarzynki. Dla wszystkich Katarzynek w dniu Imienin możemy podarować np. wyżej wspomniane pierniczki. Moje powstały właśnie w tym celu:) Dla mnie w smaku mało wyraziste, ale mogą być:) Musiałam nieco zmodyfikować przepis, bo młoda mama, dla której były przeznaczone, nie może niektórych składników jeszcze wprowadzać do diety, ale przepis podaję w oryginale i przy okazji wszystkim Kasiom i Katarzynkom składam serdeczne życzenia imieninowe.

Składniki:

Wykonanie:

Do płynnego miodu dodajemy przyprawy korzenne, cukier, trochę karmelu dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy dość twarde ciasto - jeśli ciasto jest suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany, rozwałkowujemy na grubość 5 mm - 1 cm (nie cieniej) i wykrawamy foremką katarzynki. Smarujemy je z wierzchu wodą i pieczemy na natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce około 12 -15 minut (nie spiec, bo będą zbyt twarde) w temperaturze 190ºC. Zaraz po upieczeniu mocno twardnieją i miekną po kilku tygodniach;) Ja wrzuciilam do pudełka z pierniczkami skorkę z jabłek i już po 2 dniach były miekkie:) Smacznego :)

Źródło

 

Kategoria: Pierniki i Pierniczki
Opublikowano: niedziela, 25 listopad 2012 14:38
Magdalena
Odsłony: 2320