Wilgotny piernik

Zmieniłam nazwę piernika, bo nie miałam melasy, zatem będzie po prostu piernik;) Nie jestem zwolennikiem pierników, za to mam jednego miłośnika, który je uwielbia:) Miało być czekoladowe ciasto, ale jak się za nie zabrałam, to okazało się, że nie mam wszystkich składników, tak padła decyzja, że będzie piernik:) Jak ktoś lubi pierniki to z pewnością będzie smakował, bo u mnie zniknął błyskawicznie:)

Składniki:

Wykonanie:

Do większej miski przesiewamy mąkę, sodę, proszek, przyprawy. Dodajemy cukier i jajko wymieszane z mlekiem i mieszamy. W mniejszym rondelku mieszamy masło z melasą, podgrzewając, do momentu roztopienia się masła (nie gotować). Gorącą miksturę wlewamy do mąki i miksujemy.
Ciasto wlewamy do natłuszczonej keksówki, wysypanej np. bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić w formie, potem wyjmujemy i studzimy na kratce. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Pierniki i Pierniczki
Opublikowano: sobota, 10 grudzień 2011 12:39
Magdalena
Odsłony: 2545