Pierniczki bez miodu

Jeśli myślimy o pierniczkach to kojarzymy korzenne ciasteczka z miodem :) A może by tak zrobić pierniczki bez miodu? Dzięki temu nie twardnieją i można zjadać na bieżąco :) Dla mnie te pierniczki były bardziej kruche, mój mąż stwierdził, że są mięciutkie i smakują jak pierniki ;) Przygotowałam je do bieżącego skonsumowania, już zniknęły :) Można je przygotować na Święta, nie potrzebują leżakowania. Ja polukrowałam delikatnie, by były bardziej miękkie i miały dodatkowy migdałowy akcent;) Pierniczki są proste i szybkie do przygotowania :) Może się skusicie ? :)

Składniki:

Lukier:

Wykonanie:

Masło wyciągamy z lodówki,  łączymy z pozostałymi składnikami (bez mleka) i zagniatamy z nich ciasto. Jak już wszystkie składniki się połączą to dodajemy po jednej łyżce ciepłe mleko do momentu, aż ciasto będzie gęste i średnio twarde. Możemy nie zużyć całego mleka, wszystko zależy od wielkości jajka. Ciasto wyrabiamy ręcznie przez ok 10 minut. Ja oczywiście robiłam w malakserze :)

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wycinamy z niego różnorodne kształty. Nagrzewamy piekarnik do 180 C z grzanie góra dół. Pieczemy przez 10 - 15 minut. Zdobimy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Lukier: Cukier puder wsypujemy do miseczki. Dolewamy gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Dodajemy aromat. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczamy w nim pierniczki i odkładamy na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.  Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Pierniki i Pierniczki
Opublikowano: piątek, 11 grudzień 2020 14:33
Magdalena
Odsłony: 34946