Dla tych, którzy nie mają czasu na przygotowanie piernika (dojrzewającego), a mają ochotę na piernik w Święta polecam ten ekspresowy przepis:) Naprawdę ciasto przygotowuje się w chwilę :) A jest wilgotne, mięciutkie i aromatyczne :)

Składniki:
(na keksówkę 35cm)
Polewa:
Wykonanie:
Mleko, olej i dżem mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i resztę składników. Wszystko mieszamy za pomocą rózgi lub drewnianej łyżki. Przelewamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka.
Polewa: masło, cukier puder i kakao zagotowujemy. Na końcu dodajemy wrzątek i zdejmujemy z ognia. Mieszamy aż całość będzie jednolita i zacznie gęstnieć. Polewamy wystudzone ciasto. Można dodatkowo udekorować cukrowymi ozdobami. Smacznego :)

