Babka piernikowa

Jeśli macie ochotę na piernik, ale czasu brak na jego przygotowanie polecam wykonanie tej babki. Smakuje jak piernik, mocno korzenny aromat, do tego wilgotna i mięciutka. Ja ją zrobiłam teraz do zjedzenia jeszcze przed świętami :) W ramach wprowadzania się w świąteczny klimat:)

Składniki:

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, orzechy, sodę i przyprawy – przesiewamy i odkładamy (ja orzechów nie przesiewałam :)) Cukier, mleko, miód, masło, kawę umieszczamy w garnuszku, zagotowujemy, mieszając, aż do rozpuszczenia składników. Po wystudzeniu dodajemy orzechy, mąkę, sodę, przyprawę korzenną i miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku, nadal miksując. Białka ubijamy na sztywną masę, łączymy delikatnie z masą ciastową.

Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą o wymiarach 22 - 23 cm z kominkiem. Ja użyłam formy silikonowej, nie musiałam jej niczym smarować. Pieczemy około 50 - 60 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Pierniki i Pierniczki
Opublikowano: piątek, 22 grudzień 2017 19:04
Magdalena
Odsłony: 1945