Robiłam go przed świętami, ale już nie zdążyłam wrzucić :) Jeśli lubicie piernikowe ciasta to można go zrobić nie tylko na święta :) Piernik jest ekspresowy, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i do piekarnika. Taki na szybko lub na ostatnią chwilę ;)
Składniki:
Opcjonalnie:
Wykonanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki oprócz bakalii i czekolady, miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia. Następnie wrzucamy bakalie i mieszamy łyżką. Prostokątną foremkę o wymiarach 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wlewamy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 - 55 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Po ostudzeniu można polać polewą. Ja rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej i polałam piernik. Smacznego :)