Pierniczki świąteczne II

Kruche pierniczki, które nadają się do stempelków, czy innych foremek z wzorkami. Nie rozlewają się, minimalnie rosną. Aromatyczne, korzenne pierniczki. Nie wymagają leżakowania, chociaż ja preferuję miękkie pierniczki, więc też towarzyszą im skórki mandarynek i jabłek i są mięciutkie :) Świetnie nadadzą się też jako ozdoby choinkowe, tylko przed pieczeniem trzeba zrobić otwory na sznurki.

Składniki:

Ciasto:

Wykonanie:

W rondelku zagotowujemy, ciągle mieszając masło, cukier, miód i ocet. Studzimy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Może się wydawać trochę luźne, ale wstawiamy go do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wałkowania i wykrawania, można także odbijać wzorki. Pieczemy 7-9 minut w 180°C. Trzeba uważać żeby pierniczki się nie spaliły! Przechowujemy w puszkach :) Jeśli preferujecie miękkie to dodajemy do puszek skórki z pomarańczy/ mandarynek czy jabłek. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Pierniki i Pierniczki
Opublikowano: niedziela, 20 grudzień 2015 12:00
Magdalena
Odsłony: 4569