Kremowa tarta truskawkowa

Kolejna propozycja bez pieczenia i nadal w klimacie truskawkowym :) Krem bardzo podobny do Charlotte truskawkowej, jednak inne proporcje – idealne. Tarta jest kremowa, delikatna, ale stabilna i dobrze się kroi. O to mi chodziło :) Prosta, szybka, dobrze prezentująca się i do tego smaczna. Słodycz truskawek przełamana orzeźwiającą cytryną. W upały lepiej zrobić spód ciasteczkowy, ale jeśli nie jest za gorąco to można po prostu upiec ciasto. Ja robiłam z ciasteczek oreo, one są dla mnie trochę za słodkie, ale na szczęście krem był w sam raz i całość się świetnie uzupełniała.

Składniki na spód:

Składniki na kremową masę truskawkową:

Ponadto:

Wykonanie:

Spód ciasteczkowy: Składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.

Formę do tarty o średnicy 25 cm smarujemy masłem. Można posypac delikatnie mąką. Wysypujemy do niej ciasteczkową masę, wyrównujemy, wygładzamy i dokładnie, ściśle wgniatamy w dno i boki formy. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. 

Krem: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody, odstawiamy. W garnuszku umieszczamy truskawki, cukier, sok z cytryny. Podgrzewamy i mieszamy. Miksujemy blenderem na puree, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Do gorącego sosu dodajemy żelatynę, dobrze mieszamy, by się całkowicie rozpuściła. Studzimy do temperatury pokojowej.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy do sosu truskawkowego i delikatnie mieszamy. Masę truskawkową wykładamy na schłodzony spód i wyrównujemy. Schładzamy przez kilka godzin w lodówce, do stężenia.

Dekoracja: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Rękaw cukierniczy z tylką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki (np. Wilton 1M) wypełniamy bitą śmietaną i ozdabiamy tartę. Dekorujemy truskawkami.  Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
Opublikowano: piątek, 20 czerwiec 2014 20:19
Magdalena
Odsłony: 2788