Pyszne ciasto bez pieczenia z kajmakiem, dużą ilością bitej śmietany i bananami. Bardzo słodka, jej słodycz przełamują banany, zanurzone w soku cytrynowym:)

Składniki:
Spód:
Masa kajmakowa z czekoladą:
Bita śmietana z bananami:
oraz: Forma z odpinaną obręczą lub wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm
Wykonanie:
Spód: Herbatniki wkładamy do miski i bardzo dokładnie kruszmy (np. tłuczkiem). Masło roztapiamy razem z czekoladą (w kąpieli wodnej) następnie mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Będzie miała formę mokrego piasku. Dno i boki formy wykładamy powstałą masą, przyciskając ją wypukłą częścią łyżki. Wstawiamy do lodówki.
Masa kajmakowa z czekoladą: Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i mieszamy z masą krówkową (ja zrobiłam to mikserem). Masę wykładamy na spód z herbatników, posypujemy orzechami włoskimi i ponownie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

Bita śmietana z bananami: Banany obieramy i kroimy w plasterki, mieszamy z sokiem z cytryny. Śmietankę kremówkę ubijamy na bardzo sztywną pianę i mieszamy z połową ilości bananów, wykładamy na warstwę masy kajmakowej. Dekorujemy pozostałymi bananami i posypujemy kakao przez sitko bezpośrednio na deser. Wstawiamy do lodówki, by śmietana bardziej stężała i ciasto dało się swobodnie kroić. Przechowujemy w lodówce. Smacznego:)
