Torcik Czekoladowo – Kawowy

Prosty i smaczny deser. Mnie oczywiście skusiła kawa w nazwie, więc wypróbowałam.

Składniki:

Dodatkowo

Wykonanie

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy kawę rozpuszczalną i dokładnie mieszamy (do rozpuszczenia). Zdejmujemy z palnika, wrzucamy rodzynki i posiekane orzechy; dodajemy likier i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy - niezbyt mocno - śmietanę i dodajemy do masy. Po wymieszaniu wrzucamy rozdrobnione biszkopty.

Spód i boki małej tortownicy wykładamy folią aluminiową. Przekładamy masę, lekko dociskając wierzch. Tortownicę nakrywamy folią, a następnie wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).

Przed podaniem dowolnie dekorujemy np. białą czekoladą.

Źródło

Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
Opublikowano: poniedziałek, 02 styczeń 2012 22:29
Magdalena
Odsłony: 2678