Wafelki serowe toffi

Czasami nie chce się uruchamiać piekarnika, a zjadłoby się coś słodkiego. Wtedy z pomocą przychodzą domowe wafelki, jest tyle pomysłów na ich przygotowanie :) Tym razem postanowiłam wypróbować przepis na wafelki z serkiem homogenizowanym. Wafelki są pyszne, chociaż z takim nadzieniem raczej są miękkie niż chrupiące, ale to w niczym nie przeszkadza :) Przepis jest o tyle ciekawy, że mamy tu połączenie słonych krakersów i słodkiego kajmaku :) Kto się skusi ?;) Rzekłabym, że ten przepis to wykorzystanie końcówek zapasów, jeśli nie macie w zapasach wszystkiego można użyć np. biszkoptów lub herbatników, niekoniecznie tego i tego :)

Składniki:

Polewa:

Wykonanie:

Masa: Orzechy ziemne solone mielimy na miałko. Krakersy, herbatniki oraz biszkopty drobno kruszymy.  Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy serek homogenizowany oraz kajmak i miksujemy. Następnie do masy dodajemy zmielone na miałko orzeszki ziemne oraz drobno pokruszone krakersy, herbatniki i biszkopty. Mieszamy. Na waflu rozsmarowujemy 1/3 masy, przykrywamy drugim waflem, rozsmarowujemy kolejne 1/3 masy, przykrywamy 3 waflem, rozsmarowujemy resztę masy i przykrywamy ostatnim waflem. Wafle zawijamy w folię i obciążamy, pozostawiamy na minimum 2-3 godz. w lodówce.

Polewa: Gorzką czekoladę topimy razem z dodatkiem kremówki w kąpieli wodnej. Orzeszki ziemne drobno siekamy.

Wafle kroimy na mniejsze porcje, następnie oba końce maczamy w polewie i obsypujemy orzeszkami. Ja pokroiłam na bardzo małe kawałki, więc maczałam tylko jeden koniec :) Układamy na kratce i pozostawiamy do zastygnięcia czekolady. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)

Źródło

Kategoria: Smakołyki bez pieczenia
Opublikowano: piątek, 24 wrzesień 2021 21:21
Magdalena
Odsłony: 1487